teteman

Apasal la aku malas sembahyang? - si buta IT



Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi aku jasad siap dengan bayang - bayang,
Bukan ke lebih beruntung daripada tiang,
Berdiri tanpa roh malam & siang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Kerja dah best keluarga pun dah senang,
Negara pun dah aman tidak lagi hidup berdagang,
Takkan lima minit lima waktu aku tak boleh luang.....

Apasal la aku malas sembahyang,
Tuhan kasi otak supaya aku tak bangang,
Tuhan kasi ilmu boleh fikir susah senang,
Tuhan kasi nikmat kenapa aku tak kenang...

Apasal la aku malas sembahyang,
Main bola aku sanggup sampai petang,
Beli tiket konsert aku sanggup beratur panjang,
Apa la aku ingat masuk syurga boleh hutang...?

Apasal la aku malas sembahyang,
Aku kena ingat umur Kita bukannya panjang,
Pagi Kita sihat petang boleh kejang,
Nanti dalam kubur kena balun sorang - sorang....

Apasal la aku malas sembahyang,
Siksa neraka Cuba la aku bayang,
Perjalanan akhirat memang terlalu panjang,
Janji Allah Taala akan tertunai tak siapa boleh Halang!!!


si buta I.T.


** ni puisi yang dibuat seorang teman atas sahutan beliau pada segmen hentam berpantun along tu. oleh sebab beliau tak mahu dikenali, dan taknak puisi ni dipertandingkan, maka along letakkan di sini sebagai ruang rujukan. Semoga kita sama2 mengambil pedoman daripada puisi ini.. insyaAllah..


22 Response to Apasal la aku malas sembahyang? - si buta IT

  1. Puan tia says:

    suka2...betul2 hayati ni.. heheh

  2. kredit pada si buta IT.. =)

    along memang suka puisi begini.. =)

  3. fhewit!

    nice entry :)

  4. singgah kesinie

  5. along silap taip pulak, nak komen sebenarnyer... IEB penah gak dengar puisi nie kat FB... Ermmm, kalau ada anak-esok bagus print nie, letak kat bilik diorang, bagui peringatan

  6. aliarosli says:

    along, sapa dia? napa dia taknak dikenalkan?

    emmmmmmmmmmmmmmm,kenapa ek?

  7. BESH!... THNX SI BUTA IT SEBAB BERI PERINGATAN NIE

  8. sangat nice..

  9. sob3.. terkena tempias nie.. jahatnya aku..

  10. wah... entry motivasi... nice :)

  11. Naddia says:

    along..angah rajen mayang taw...hehe..
    tinggal cume time2 tertentu je :)

  12. t m a says:

    tepat kne kat wa nih...insaf insaff

  13. time kasih ingatkan..solat tak lama pon 5 minit je,x kan la tu pon tak boleh buat,.

  14. zuwaidah says:

    kita boleh jadikan panduan di sini, saling ingat memperingati sesama sendiri.

  15. kan best kalo aku bleh buat puisi! along! ajaaa!

  16. yad'z says:

    perghh.. nice seyhhh....

  17. IEB :

    sile2kanlah.. si buta IT tak kisah rasenye..sama2 sampaikan ingatan.. =)

  18. aliarosli :

    die tak bagi along bgtau... =.=

    takpe.. kite amek peringatan k! =)

  19. eh tade shoutbox eh??

    demmm main kentot2 plak... grrr

  20. sedap betul puisi dia ni...huhuuuuuu

  21. JIJI YU says:

    ni puisi ke rap ni

  22. memang suci niat dia. nak menasihati. bagus nya tak nak gtau identiti.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...