teteman

Skrip Monodrama : Itu Dosa Aku



Assalamualaikum,

Untuk sekian kali along tak isi ruang taip dalam laman ni, jadi along kongsikan skrip ini untuk mengisi kekosongan blog ni. 
Buat pertama kali along diberi kepercayaan untuk tulis skrip sendiri. Maafkan kekurangan yang ada dalam penulisan ini.  Segala komen dan teguran dialu-alukan. 




--------------------------------- Itu Dosa Aku ---------------------------------



Ayah :
Mana pergi akal kau? Mana pergi otak kau? Mana pergi iman kau? Kau cakap kat bapak, Sejak bila kau jadi macam ni hah? Kau dah tak reti ke nak bezakan yang mane satu baik, yang mana satu buruk?... Bapak malu kau tau tak? Bapak malu! mane bapak nak letak muka? cuba kau cakap dengan bapak! Anak tak sedar diuntung!! Kau melawan? Kurang ajar betul! Nah! Ni ubat untuk penyakit kau ni! “
(mula melibas tali pinggang memukul Asyraf.. asyraf meraung kesakitan merayu-rayu ayahnya supaya berhenti memukulnya..)

Asyraf
“Sakit bapak!! Sakit.. bapak!! Sakit..  Acap mintak maaf bapak!! Acap mintak maaf!! Acap tau acap salah!.. acap mintak maaf bapak!.. acap salahh!!...”
(asyraf meraung dari kesakitan pukulan bapanya..semakin lama semakin perlahan suaranya kepenatan dalam kesakitan)..

(asyraf duduk termenung memandang sekeliling.. bayangan ayahnya sudah tiada..asyraf mula bercerita)
“Apa salah aku? Bukannya aku pergi bunuh orang! Bukannya aku rogol anak dara orang! Bukannya aku curi harta orang!.. Aku cuma berkawan dengan orang yang aku suka? Salah ke? Takkanlah sebab bapak, aku kene tinggalkan dia? Aku tak peduli! Biarlah bapak nak marah aku macamana pun, biarlah bapak nak blasah aku macamana sekalipun, aku takkan tinggalkan dia...
Dia cantik, lemah lembut, faham isi hati aku, dan yang paling penting, dia jujur sebagai diri dia sendiri.. tak macam perempuan lain, sibuk nak mekap sorok muka sendiri pakai cantik-cantik seksi-seksi tayang badan.. ishh.. geli aku! Menyampah tengok perempuan macam tu.. benci!!
(terlihat emak masuk)
“eh.. mak.. ada apa mak? Dah pukul berapa tak tidur lagi ni?..”

Emak
“Asyraf, betul ke ape yang mak dengar ni? Kau berkawan dengan laki-laki, siapa nama dia? Fairuz?Asyraf! tahu tak apa yang kau buat ni hukumnya haram nak! Dilaknat tuhan!.. 
Kalau tahu kenapa buat nak? Kau sorang je anak yang mak ade nak.. Astaghfirullahalazim asyraf.. cinta? Apa ni semua? bertaubatla.. kaula satu-satunya anak mak.. mak harapkan kau sorang je nak… alahai.. apalah nasib aku ni Ya Allah...Apa lah salah aku besarkan anak jadi macamni ya Allah.. Ampunilah dosa-dosa anakku ni yaAllah… “
(suara makin tersekat, nafas makin lemah emak pengsan)

Asyraf
“Makk!.. Makkkk!!! Bapak! Bapak!! Mak pengsan!! Bapakk!!....

Aku tersentak.. aku takut.. aku takut mak akan pergi selama-lamanya.. disebabkan kedegilan aku, mak masuk hospital sampai skarang.. strok.. Mak!! Acap mintak maaf mak!! Acap  mintak maaf!! Acap tau acap salah! Acap insaf mak! Acap cuba berubah…”
 (asyraf menangis…)
Fairuz
 “Stress!!! Eyyyyyy!! You!... Busyuk!! You cakap dengan I,  you bergurau je kan? Tak.. tak… I tau mak you sakit. Tapi takkan sebab tu kita nak berpisah? Kenapa kita yang jadi mangsa? Busyuk.. I sayangkan you tau! I cintakan you!!. I dah serah kan segala-galanya pada you..you dah janji nak hidup dengan I!!..Fine!!.. Kita putus!!.. disebabkan orang macam you lah, nama LELAKI jadi buruk tau!.. Gitu lah jantan!"

“Bapak, asyraf nekad bapak, asyraf nak berubah.. bapak tolong asyraf ye bapak.. betul bapak.. Apa? Bapak nak hantar asyraf masuk sekolah pondok? Em.. asyraf tak tau ngaji bapak.. dah lama asyraf tinggal Al-quran.. asyraf segan bapak..  Nakk!! Asyraf nak berubah!! Asyraf nak mak senyum semula.. baiklah.. asyraf ikut..”

Asyraf memakai jubah

Di sini, aku sering bergaul dengan ustaz-ustaz, sheikh-sheikh dari merata tempat, banyak yang aku belajar di sini..Lima bulan aku di sini, hidup aku memang berubah, semuanya berubah! Kalau dulu bagi aku, dalam setahun aku solat cuma dua kali; raya puasa dan raya haji... tapi sekarang ni solat fardhu, solat sunat, solat jenazah semua aku boleh buat! dan sekarang ni aku dah mengaji masuk juzuk lima tahu! Hebat tak aku? Astaghfirullahalazim... tak baik riak... dan untuk semua ni, aku berterima kasih kepada Ustaz Haikal! Ustaz paling muda kat madrasah ni. Kami di sini panggil dia ‘Akhi’; atau dalam bahasa melayunya ‘Abang’. Dialah yang banyak mengajar aku tentang agama, tentang hukum tentang hidup... sampai semua orang kat sini panggil kami belangkas... kat mana dia pergi aku pergi, kat mana aku ada, dia ada... memang betul kami rapat... rapat sangat...dah nama pun abang... ‘Akhi’... 

Satu malam tu hujan lebat... lebat sangat... masa itu aku belajar di rumah Akhi, kalau aku nak balik bilik, memang aku akan basah lencun... jadi Akhi ajak aku tidur sahaja di rumah dia... maklumlah risau adik dia ni demam nanti...

Asyraf:
“Baiklah akhi, ana tidur dulu ya... Assalamualaikum”

Sendang aku cuba tidur dalam kesejukan malam yang hujan lebat tu. Tiba-tiba aku rasakan satu kehangatan yang menghampiri dari belakangku. Aku biarkan. Kemudian aku dapat rasakan satu batang tangan memeluk tubuhku dari belakang. Tangan siapa lagi? Kalau bukan akhi? Aku tak tahu nak buat apa. Degup jantungku semakin kencang. Tiba-tiba tangannya memelukku dengan lebih erat, lalu memusingkan badanku. Aku pandang dia, dia pandang aku. Aku faham pandangan itu. Dan aku rasa aku tak perlu ceritakan apa yang berlaku seterusnya. Kamu semua boleh faham sendiri lah apa yang berlaku.

Apa yang aku dah buat ni? Apa yang aku lakukan ni? Aku dah buat dosa yang pernah aku buat satu ketika dulu! Aku dah mungkir janji aku pada mak! Aku dah mungkir janji aku pada bapak! Dan yang paling penting, aku dah mungkir janjiku pada diri aku sendiri!.... Apa semua ni? Apa yang aku buat ni? Dengan ustaz aku sendiri? Dengan akhi! Apa semua ni? Sumpah! Aku tak salahkan akhi, aku tak marahkan akhi sikit pun. Sebab aku tahu, naluri orang, tak boleh dipaksa... aku faham apa yang akhi rasa... korang semua faham tak?... macam mana nak cakap ya? Begini, aku selalu dengar. Tak semua perempuan bertudung itu baik, dan tak semua perempuan yang tidak bertudung itu jahat. Dari situ aku sedar... yang aku berubah sebelum ini adalah kerana mak, kerana bapak! Bukan dari dalam ni!...

Jadi, sekarang aku nekad. Aku perlu berubah...

Bapak:
Betul ke apa yang bapak dengar ni Asyraf? Betul ke Asyraf betul-betul dah berubah? Alhamdulillah nak, Alhamdulillah... akhirnya kau pulang ke jalan yang benar... maknya!! Ooo maknya!! Anak kita ni dah berubah!!

Alhamdulillah, kini aku sudah berkerjaya dan dikahwinkan dengan pilihan keluarga Siti Maizura, dan kami dikurniakan dengan tiga putera dan seorang puteri. Syukur...
Eh, dah masuk waktu dah ni.

"Sayang, panggilkan anak-anak kita, suruh bersiap-siap, kita nak ke surau ni. Abang tunggu depan rumah ya.."

Ke surau dulu ya, Assalamualaikum.



Cinta Sorang Pencuri - restage : FullHouse!!!















"Bila hatiku sedang rindu
pada siapa ku mengadu
bila hati bertanya slalu
berlinanglah air mata ku

akan ku cari walau kemana diri aku berkelana

ke ujung dunia akan ku cari"
-gusdul/junaidah






























"Kami pencuri di wilayah ini
dari hujung sana sampai ke sini
tiada yang lebih hebat dari kami
semua yang berharga akan kami curi"

-pencuri



























"sungguh indahnya pagi ini
burung berkicau senang hati
tersergam indah motel molly
motel terhebat dalam wilayah ini "
-molly 

























tulah dia, lagu-lagu utama yang masih terngiang2 dalam kepala ni



PUAS! 
- itu perkataan yang paling tepat pada aku untuk gambarkan pementasan semalam daripada pihak kami para pelakon, dan para penonton. 
syukur mereka terhibur dengan persembahan malam tadi, banyak jugak komen2 positif yang kami dapat.

MASALAH 
- walaupun tak sempat buat rehearsal penuh dengan kostum, rehearsal penuh dengan pentadbiran. tak ada walkie-talkie untuk urusan SM, produksi dan pelakon, dan kekurangan kami sendiri kata sana-sini, pementasan semalam dah selesai dengan sambutan yang amat menggalakkan.

FULLHOUSE! 
- Panggung Seni semalam memang sesak dengan penonton, sampai ramai yang terpaksa berdiri sepanjang show. aku memang tak sangka. thanx member2 dari projekTOR yang datang support kitorang, member-member yang  turun walaupun hujan tak menentu skarang, alumni yang datang tengok show adik-adik ni, TNC Hepa yang sangat supporting, Pak Ayob, dan.. semua penonton yang sudi datang semalam.

KOMEN 
-lepas tamat je show malam tadi, ramai yang bagi komen-komen positif,
"twwo thumbs up!" , "fullhouse! flow smooth, terbaekk" , "dah lama saya tunggu pementasan macam ni", dan banyak lagi ucapan tahniah dari senior-senior dan kawan-kawan. Ada juga yang membandingkan pementasan kali ni dengan MAKUM 2012 dulu, ada jugak yang dah mula tanya bila nak ulang tayang lagi. InsyaAllah, kalau rezeki ada.. amin

TERIMA KASIH- kepada semua pelakon, produksi, pegawai, dan semua yang terlibat dalam pementasan kali ni, terutama sekali pada abang Nuex Rosli(pengarah) yang kekal sabar dengan kerenah kitorang semua. dan tak lupa pada yang sudi sama-sama memeriahkan panggung malam tadi.


antara beberapa kesilapan dan dialog yang tak akan dapat aku lupa, 
-bila victoria melatah. still in character
-bila misai aku tanggal. banyak kali
-kostum aku sangkut, terpaksa koyakkan
-"orang bugil :goyang punggung" -nyonya molly

-"ampunkan mak kasimmmmmm!!!" -victoria
-"aku bukak kipasku, kau bukak kainmu jun" -nyonya mollyapepun, kepada yang tak dapat datang tengok semalam, tunggu ye. 
insyaAllah, along akan upload video tu secepat mungkin. Secepat mungkin! -tiru ayat gusdul



*album gambar penuh Kelab Teater Rimba
*encik photographer Hanif Hamizan





Pencurik ni dah melampau!!



memang melampau!!

dasar pencurik!!,
tak cukup dengan rantai, gelang dengan cincin Kak Siti die kebas,
bende lain pun die nak kebas jugak.

dan kali ni bukan sikit-sikit punya harta yang diorang nak sebat,
habis semua harta Nyonya Molly dengan harta orang2 yang menginap
di Molly Motel Enterprise tu dibalunnye sekali!!

tak boleh jadi!!

korang semua ape lagi!!
jom kita kejar semua pencurik tu!!



















ceh.. intro nak vavavvooomm jer..
*gambar diatas atas ehsan pakcik google. tak ada kena mengena dengan kami.. 

ni ha, sebenarnye.. 


kitorang dari Kelab Teater Rimba UKM akan buat show
sempena meraikan kemenangan kami di MAKUM 2012, TNC nak tengok. :P
oleh yang demikian, korang semua dijemputlah mendatangkan diri boleh??

masuk free jer.. semua boleh datang heheheh..

details ada kat sini : restage Cinta Seorang Pencuri

di Panggung Seni, 
Universiti Kebangsaan Malaysia, Bangi
Ahad, 4 November 2012
jam 8 malam.



gambar2 sesi latihan *klik untukzumzum:



Raya : tonton Expandibles2 dengan Baju Melayu


hahaha baca tajuk entry kat atas,
apa korang bayangkan?

meronggeng? berkaraoke? main guli? main congkak? 

atau 

ketuk pintu jiran jemiran yang tak kenal sambil terjerit-jerit 
" Assalamualaikum!!, kami datang nak duit rayerrr!!! "

bukan...








kitorang tengok wayang.. 





Expandibles 2





pakai baju melayu!!


sebelum masuk panggung sempat gak snap gambar. 

raya kedua lepas, along bosan kat rumah dah abes jalan raya
along ajak blogger-bloger jantan yang dekat dengan along beraya.
bloggerKacak, bloggerManis, bloggerChubby.
tapi dek kesuntukan masa + banyak program mengejut yang along kene pergi,

kitorang pon terpakse gerak malam keesokannya -raya ketiga.

plan asal along nak g umah Norden@bloggerManis, 
raye umah die cam taon lepas,
lepastu culik die bawak pergi raye kat rumah Sufian@bloggerKacak, 
lepastu baru gerak jalan raye kat umah Faizal@bloggerChubby kat Segamat.
*agak2 kalau ade blogger yang nak join selit-selit tu lagi best.
tapi ujan pulak malam tu, pagi esoknye pulak mak along ajak ziarah tok Uda kat HKL, 
petang nye pergi umah paklang kat seremban
so, raye malam ke tiga baru kitorang dapat kumpul kat gemas terus g umah faizal.

alang-alang dah namenye jalan beraya, 
along pon ajakla diorang pakai baju melayu. 
tapi tup2 along sorang je pakai full siap sampin dengan songkok.
aaaahh.. lantaklah.. alang2 dah sarung, ape nak segan kan?..

rumah kitorang dekat je masing-masing dalam Gemas lagi,
so, dari gemas kitorang ke Segamat membebel dalam kereta
sampaila rumah Faizal, cam hape je tunjuk jalan yang die bagi.
pening gak cari, nasib baik sampai jugak. kat celah pekan nun umah die.
masuk je rumah die baru jumpe air, kuih raye dengan ayam goreng!!
make, melahapla kitorang hahaha..

lepas makan kat umah faizal, kitorang blur kejap nak pergi mane.
lantas dengan kespontanan naluri jantan kitorang nekad nak tengok Expandibles2
dengan baju melayu nye siap. orang keliling dok tengok je.
berbekalkan muke tebal memasing yang dah tak lut ke-malu-an,
kitorang pun buat selamber je kat kaunter n tempat menunggu tu

dompet along time tu ilang pulak dah. menggelabah cari tak jumpe.
sedapkan hati, mungkin tertinggal umah faizal.


masuk je panggung, kitorang terdengar ade sorang awek ni bisik kat member die
"
ni la team Marhaban yang aku cakap tadi tu! "
KAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAHKAH
gelak kitorang dalam hati, plan mencapub berjaya

bak kate 9gaggers "because wearing casually to movies are too mainstream"

alang-alang along dah terlangsung tengok crite tuh 
*(dah macam pembelit lidah pulak)
nak review sket lah, 
kalau korang harapkan filem epik dengan cerita gaya baru, korang akan kuciwa.
cerita ni cuma target untuk tengok suka-suka je. anol susahnak eja pon dah kayu nak blakon.
caknoris punye scene pulak stakat nak selit2 je (suare die paling tak macho dlm movie ni).
banyak bende biase2 kitar semula je dalam cerita ni + lawak buat2.
apepun, ni pendapat subjektif. orang lain punya penerimaan mungkin berbeza. kan?

abes je movie kitorang dah takde idea nak pergi mane.
masuk je kereta, faizal jumpe dompet along kat pintu kereta.
misteri.
along memang tak letak kat situ pon. apepun, mujurla jumpe.
kalau tak, along dah kene naik imigresen kene soal siasat.

tu lah die raya Jantan Style kitorang
padahal satu rumah je yang kitorang beraya nye pun.
si sufian ni pulak, lepas je hantar faizal balik, die pun terus lentok lena.
siap pakai tali pinggang keledar lagi kat belakang, demi safety norden kat depan la konon..hahaha

taon depan punye raye macamane la agak-agak yep?.. hmmm


balik raya di pagi raya


Salam aidilfitri
maaf zahir batin..

mood raya skarang masih lagi meluap-luap, walaupun belum ziarah mana-mana rumah saudara mara pun.
raya taon ni memang lain, sebab along tak sempat solat raya dengan famly. cuti raya along taon ni mula raya pertama sampai raya keempat, lepastu sambung kerja tempat biasa.

sedih gak la sebab malam raya still kene keje, tapi sebab nak drag cuti punye pasal, terpakse la. 
mujur la partner jaga kedai malam tu ngam dengan along, tak la sunyi melampau-lampau.. 
yela, *(tariknafaspanjang) orang lain tengah sibuk duduk rumah bergembira bersama sanak saudara yang datang berkumpul menanti pengumuman raya di kaca televisyen bersama-sama manakala pakcik-pakcik dan brader-brader di masjid bersama bersiap untuk melaungkan takbir raya mengikut imam..fuuuuuuuuuuhhhh.. 
sedangkan yang masih bkerje ni duduk melangut kat tempat kerja menghitung saat dan ketika sebelum pulang beraya.. 

balik kerja dah pukul 12 tengah malam, online jap cek fb(tabiat nih)..
happy dah boleh balik, tapi mengantuk melampau.. yela, balik kerja pukul 8 pagi, siap2 cari tshirt raya adik-adik, barang yang mak pesan, pukul tiga petang masuk kerja semula sampai pukul 12 tengah malam. member dah risau je bile along kate nak rempit balik malam tu jugak. so, untuk mengelakkan ape2 yang tak baik terjadi sekali lagi, along tido la kejap bagi cerah mate ni nak merempit ke rumah nanti.
-along pernah tertido atas motor on the way balik then eksiden sebab termasuk lane sebelah

sedar tak sedar dah terlajak, jam dah pukul 9.45 subuh pun koboi je..tengok hp dah 9 misscall dari abah..
kol balik,
abah : bile nak gerak nih?
along : ni nak gerak la ni (suare baru bangun tido)
abah : yelah tu, tido la tu..
adeh, tak bleh dah nak blakon sebab abah mmg tau sore anak bujang die ni kalau bgun tido cemane. adeh..
bangun2 terus mandi, siap2 pakai baju melayu siap amek gambar snap letak fb haha..

alamak.. gambar ade kabur sket.. camera 2mp sajorr.. haha..

aksi berani eksiden; jangan tiru aksi ini

alhamdulillah, walaupun dah Zohor baru sampai rumah,
along selamat sampai..

Salam Aidilfitri,
maafkan salah silap
keterlanjuran segala bagai
moga kita sejahtera selalu
di dunia dan akhirat..






Ucapan Raya Aidilfitri dari along


ramai yang dah sibuk memasang langsir baru, membelek-belek, menyiapkan baju raya masing-masing, masak untuk juadah di pagi raya nanti, susun duit raya, susun jadual ziarah dan segala persiapan lazim menjelang raya..meriahnya. Semua dapat merasakan debarannya.

tapi semua tu dah lama aku tak rasa, dua tahun mungkin.
tahun ni, ke-RAYA-an kurang terasa, mungkin sebab nikmat ramadhan yang tak tersemai dalam diri.
maklumlah orang bkerja siang, aku kerja malam, orang mengaji malam, aku membuta siang..


"adik, kerja memang shif malam ke? kenapa tak minta tukar shif siang? rugi tau, "
soalan tu pernah 3 kali ditanyakan padaku oleh pelanggan tetap tempat aku bekerja. 
sungguh, aku mahu, tapi situasi tak mengizinkan, aku malu tapi hanya mampu diam berdiri kaku.





mungkin ini ramadhan terakhir aku dengan uniform ni,

aku perlu letakkan keutamaanku pada perkara yang lebih aku cintakan dan lebih aku perlukan.

jari bersusun rapat-rapat
tangan dihulur mohon bersalam

ampun kupohon kepada yang sempat
semoga terhapus dosa-dosa silam

Salam aidilfitri..



belalai part 2


haip.. korang..
ingat lagi tak entry lepas pasal godek belalai DSLR tuh?..
takpe tak ingat pon.. ade je bawah nih..


gambar2 kat bawah ni part 2..
antara yg terpilih untuk diperkosa pakcik potosop lalu dipaparkan kat >>sini<<










stakat ni, tu jela yang along larat edit..
kalau jumpe lagi stok2 yang boleh tahan, along up lagi..
sifu2 skalian.. mintak tunjuk ajar.. :)

bile along pegang belalai besar


Assalamualaikum dan selamat pagi.

sebelum bersawang blog ni along tinggalkan, 
ni along nak share la sket bende yang along buat minggu lepas.
Along ade sorang member ni datang ukm nak jalan2 skitar sini,
katenye nak tengok tempat2 best kat sini. 

Memandangkan along pon tak abes geledah lagi UKM ni, 
along pon bawak la die lepak kat "Tasik Kejut" - name glamer tasek tuh, 
dinamakan sebab tasek tuh dalam fakulti kejuruteraan.



Sampai je kat situ, die bawak keluar belalai die..gulpp!!





























nah!!





















Nikon D3100 sebijik 

amboii.. 
kemain lagi belalai die.. siap bagi along godek abes2 lagi..

*klik gambar untuk penggemukan

mencari rezeki

sepi

teman

si tua

ni lah antara mangsa penangkapan yang telah dikumpulkan dan diperkosa oleh encik potosop.
hehehe.. agak2 boleh jadi profesional photographer tak?? 


sifu sifu sekalian.. mintak tunjuk ajar kalau ada silap salah.. 

ps : sebenarnye banyak lagi gambar, tapi belum siap edit.. nanti along masukkan dalam album fb kat >>sini<<



Sudah Cukup Sudah : Bangunlah Sahur Parodi


salam ramadhan semua.. 
hahah.. bersempena kepulangan blog along yang kene suspend beberapa hari lepas 
sebab liat nak bayor yuran domain(padan muke aku), 
maka along nak buat share la sumthing yang ade kene mengena dengan bulan puase nih.. 
nak share fadhilat ramadhan, hukum puase, rukun puase semua tuh kang rase macam 
bazir je entry2 yang lagi informatif kat luar tuh kan.. jadi along tulis lah lirik lagu nih.. 
tentang seorang sahabat yang berusaha mengejutkan kawan die yang liat nak bangun sahur.. 
hahaaa.. agak2 korang jenis rajen kejut housemate/roomate/dormate bangun sahur tu
bleh lah praktikkan lagu nih. 



Sudah Cukup Sudah : Bangunlah Sahur Parodi

bangunlah kawanku, bangunlah bersahur
kita nak puasa esok hari
bangunlah kawanku, bangunlah bersahur
xde lah kebulur siang nanti

makanlah walaupun engko belum gosok gigi
makan roti john ni sesuka hatimu 

sudah cukup cukup sudah
cukuplah buat taik mata
lepas sahur kang terus subuh
nanti tidolah kau puas puas

sudah cukup cukup sudah
sampai bile engko nak tido
nanti siang bile tak larat
jangan buat alasan tak puase

telah berulang kali ku cuba kejutkan
ternyata sabarku tak bereti untukmu
makanlah walaupun engko belum gosok gigi

makan roti john ni sesuka hatimu 


sudah cukup cukup sudah
cukuplah buat taik mata
lepas sahur kang terus subuh
nanti tidolah kau puas puas

sudah cukup cukup sudah
sampai bile engko nak tido
nanti siang bile tak larat
jangan buat alasan tak puase

makanlah walaupun engko belum gosok gigi
makan roti john ni sesuka hatimu 


sudah cukup cukup sudah
cukuplah buat taik mata
lepas sahur kang terus subuh
nanti tidolah puas puas

sudah cukup cukup sudah
sampai bile engko nak tido
nanti siang bile tak larat
jangan buat alasan tak puase


haha.. so, korang yang agak2 nak kejutkan member2 yang liat gile nak bangun sahur tu 
ape lagi.. pasang lagu sudah cukup sudah pastu karok lirik nih 
sampai diorang bdarah telinge.. kompem tanak tido punye dah pastuh.. 
muahahahaHAHAHAHAHAHAHAHA!!! ops... gelak sket2 sudah.. batal puase kang....




Juara Festival Teater MAKUM 2012 milik Kelab Teater Rimba, UKM


Alhamdulillah..
Selesai sudah majlis penyampaian hadiah n penutup Festival Teater MAKUM 2012 pada 8 Julai 2012 lepas. Segala penantian sejak berakhirnya persembahan kami pada malam sebelumnya telah terjawab.
Johan Festival Teater MAKUM 2012 milik kami!!



*aku sayang korang semua!!

*besar giler trofi die.. puas aku ciom!! haha



*cilok gambar dari Ana Auni..(lepas show)



akibat terlalu gembira dengan kejayaan kami kali ini, habis semua lagu yang ada dalam teater kami dinyanyikan beramai2. sedangkan peserta lain dah pergi minum malam kat kemah yg disediakan. hohoh.

em.. sebelum hari pementasan kami, pihak kebudayaan UKM ada buat bengkel kesenian, so, masa majlis penutupan tu, kami buat la preview sket.. 



yang intro tu student dari Jepun. nama dia Yukari Noguci atau nama Melayu dia Aisyah. hehe..
dia join kitorang waktu bengkel teater dijalankan. dalam bengkel yang kami ikut tu. Pak Marzuki yang ajar kami tentang teknik pernafasan, olah suara, olah emosi dan macam2 lagi asas teater. walaupun bertindan dengan masa untuk latihan MAKUM, semua tunjuk ajar yang diberi memang sangat2 membantu kami.

dan ini video persembahan kami malam tu. memang banyak silap. tapi bende dah telepas. nerves katenye.. ahah..


Video penuh rakaman "Cinta Seorang Pencuri" daripada DVD yang dibekalkan oleh pihak MAKUM 2012. Kelab Teater Rimba UKM mengolah daripada naskhah Jean Annouilh, "Thieves Carnival". Kami terpaksa mengubah hampir keseluruhan jalan cerita dan gaya persembahan kerana kekangan tenaga produksi, barisan pelakon dan masa latihan. Walaubagaimanapun, kami bersyukur kerana hasil penat lelah kami dan semua senior, alumni, pegawai dan rakan2 yang menghulurkan tangan meringankan beban kami sebagai pelakon DAN produksi berjaya membawa nama Kelab Teater Rimba naik menjadi Johan Keseluruhan Festival Teater MAKUM 2012.
Terlalu banyak kenangan pahit manis kami semua pelakon dan produksi. Semoga hubungan ini kekal bukan hanya disini. amin 



teater Cinta Seorang Pencuri


Assalamualaikum..

thanx sudi jengah blog bersawang nih.. lame sangat dah tak update.
maklumlah bz dengan latihan. lepas je exam aritu latihan terus jalan.
nak meset2 ngan adinda pon kene hold. kesian die. em.

harini kami, Kelab Teater Rimba akan mempersembahkan teater Cinta Seorang Pencuri untuk MAKUM '12 di Panggung Eksperimen, UM pukul 9 malam nanti. kalau korang sudi datang tengok, kitorang sangat2hargai. jemput datang tonton teater komedi romantik kami. 
*ni kali pertama along kene buat babak nanges2.. waaaaaa!!

bawah ni poster yang baru siap. lambat sebab kene buat skali lagi FILE CORRUPTED!!GRRRRR!!!


t- shirt for sale


lai lai lai.. t- shirt for sale.. murah2..
pm kalau nak oder yea..
ade 3 design boleh pilih.. 


Baju ni ada warna mengikut design(rujuk setiap gambar)
lengan pendek rm 20
lengan panjang rm25
size ade blake.. :P


 *kami sedang kumpul dana untuk program kami di korea nanti, harap korang sudi beli :)


Baju ni ada warna hitam dan putih
lengan pendek rm 20
lengan panjang rm25
size ade blake.. :P

Baju ni ada warna merah,putih,kuning,itam,oren
lengan pendek rm 20
lengan panjang rm25
size ade blake.. :P

Baju ni ada warna ni je.. huhu
lengan pendek rm 20
lengan panjang rm25
size ade blake.. :P


kalau berminat boleh pm kat fb along : >>klik sini<<
kalau nak tanya details tentang sume baju ni boleh rujuk >>sini<<


segala sokongan korang kami dahului dengan setinggi-tinggi penghargaan.
*dah macam ayat surat rasmi pulak kan.. adehh..

apepun, untuk 1st oder, kitorang amek sampai pagi esok(12 JUN 2012)
tapi jualan akan still jalan, kitorang akan still ambil order untuk next batch..
sebarang kemusykilan pm kat fb.. thanx!! 

berharap


berharap itu satu keinginan
dapatkah tidak itu soalnya
berjanji itu satu jaminan
tertunaikah tidak Dia penentunya

jangan cuma memberi harapan
tetapi tidak menunaikannya
kerana perit menunggu jawapan
terkadang hingga menarik nyawa

jangan kita terlalu mengharap
pada sesuatu yang tidak pasti
andai tak dapat yang engkau harap
boleh berbalah teman sejati

apa yang mampu kita harapkan
pada insan tak punya kuasa
kalau Dia tak mahu izinkan
rezeki di mulut terluah semula

Penulis kata

Tukar Favicon


Salam.

lama tak edit blog.. dah berkurun gituu jugak ghopenye haha..
bosan jugak ek? tapi tu la.. saje malas..



tapi, tadi tengok dekat bawah post entry ada banyak backlink.. adeh.. trus hide.. semak..
so, time godek2 editor tadi nampak pulak tempat "favicon" nih.

ape ek favicon ni?.. favicon ni lah icon yang keluar bile kite bukak link blog/website kite.
kalau tak caye tengok kat link2 blog yang ade seblah kanan tuh.. 

kan ade blog kawan2 along yang ade icon tersendiri. along pon baru je discover nih 
*jakun jap, padahal orang lain lame giler dah tukar hahaha..


care die senang je.
g kat dashboard>>layout.

kat belah atas kiri tu akan nampak kotak favicon.



klik la edit. akan kuar kotak ni.


klik choose file pulak dan pilih gambar yang korang suka.
along pilih gambar ni. hehe

dah pilih gambar nanti klik save kat kotak tadi. siap!
akan jadi macam ni.

amacam? best tak?.. hahaha oke tu jer tutorial nan hado kali ni. salam! 
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...