teteman

Segmen bersama Ben Ashaari : AKU BENCI ROKOK


bace betol2 tajuk tuh ye.. ini segmen benci ROKOK.. bukan PEROKOK ok!
sebab bukan semua perokok nih sengal perangai cam ayam.. 
dorang still hormat pendirian orang lain yang tak merokok.. 
btw.. segmen dibawah dianjurkan oleh encik Ben Ashaari di sini


persoalan-persoalan yang timbul dalam segmen ini adalah seperti berikut:

  1. Mengapa anda benci rokok? (lebih daripada 100 patah perkataan)
    • sebabnye aku benci ROKOK adalah:
      1. racun
        bape banyak racun yang ade dalam rokok tu semua dah tau kan? kalau taktau boleh gugel sendiri.. okeh.. betape banyak penyakit yang disebabkan oleh racun2 dalam rokok?.. korang tau tak.. disebabkan racun rokok ni, orang yang tak merokok pon boleh mati 4 kali lagi awal daripada perokok tu sendiri tau! sebabnye.. asap hembusan perokok tu lagi banyak racun daripada asap yang die sendiri sedut..jadi, jangan la korang dok dekat dengan orang yang tengah syok hembus2 asap rokok tuh..nanti korang yang dapat penyakit teruk.. diorang dah memang wajib dapat dah.. =p
      2. duit
        rokok nih menghabiskan duit perokok.. siape stuju?.. bayangkan budak sekolah yang ketagih rokok.. duit mak abah bagi ntuk blanje beli barang skolah makan sume.. diorang buat beli rokok.. tak ke abes gitu jer?.. dah la tak mengenyangkan.. bakar pastu habis.. bagi penyakit pulak tuh.. adey.. memang pembaziran nyata sungguh.. tu budak sekolah.. mungkin la isap rokok pon pelan2 sebab duit pon siket.. kalau yang dah bergaji??.. sekotak seminggu tak cukop beb... hahah.. kire sendiri la brape duit abes untuk rokok jer.. seminggu, sebulan, setaon?.. kumpul2.. boleh buat pesiapan kawen dah.. haa..
      3. penerimaan umum
        macamane nak cakap nih?.. hm... orang ramai memang tak selesa dengan perokok nih.. sebab tu la kalau korang dok isap rokok tengah2 orang ramai.. korang akan perasan ade mate2 yang memandang dengan jelingan sinis, marah.. dalam aty "ceh..ingat cool la isap rokok depan org ramai ni?".. aku tak benci perokok.. tapi aku tak suke perbuatan merokok tuh.. hm.. harap korang faham la.. tengok sket iklan kempen berenti rokok kat Indonesia.. =p
  2. Pesanan kepada yang sedang dan bakal merokok
    • demi kesihatan dan keselesaan teman sekeliling.. kalau nak merokok tu sorok2 la siket..dan kalau nak berhenti tu..lagi elok.. kesihatan diri dan teman2 pon terpelihara..pasti ramai yang sokong.. tak payah belanje lebih2 ntuk beli ubat itu ini..just keraskan hati.. berhenti terus.. jangan pandang dah.. sibukkan dengan bende lain.. kunyah gula2 ke.. eskem pop kepak dua ke.. choki2 ke.. ape2 jela.. heheheh... insyaAllah.. lama2 bersih lah sistem tubuh korang daripada racun rokok tu.. =)
  3. Pendapat peribadi mengenai mereka yang merokok
    • along tak kesah korang merokok.. sebab along faham.. bile kite dah terbiase dengan sesuatu, agak susah untuk berenti.. cuma along tak senang dengan perokok-perokok tahap sekolah nih.. duit pon bukan sendiri yang usahakan.. tapi nak jugak merokok.. sia-sia mak abah bagi duit.. last2 kene bakar macam tu je.. perokok2 yang bajet kool dok tayang2 kat orang ramai konon2 die sorang yang amat bergaye dengan asap berkepul2 berhembus macam serombong kapal.. pastu lepak mamak hembus tak ingat orang kiri kanan.. grr... golongan tu.. memang rase nak cari pili bomba kasi siram jer dorang tuh.. celah mane yang best nyer taktau la.. =.=
er... aiseh.. panjang la pulak... er... lantak la.. so.. korang yang tak dan belum merokok tu.. mintak dijauhkan la dari amalan merokok nih.. kawan2 yang merokok pulak.. harap2 faham situasi teman2 yang lain.. dan yang nak berhenti tu.. teruskan niat murni korang.. ramai yang menyokong.. okeh! =)

1 Response to Segmen bersama Ben Ashaari : AKU BENCI ROKOK

  1. Kalau kat kotak rokok tu mcm-mcm gambar ngeri mengenai kesan rokok keatas badan..tapi perokok masih tak sedar..Huh! Say NO to ROKOK

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...