teteman

Pasang lagu dalam blog : syarat-syaratnya


yeay!! aku dah ade blog!! yess3!!!!.. dah ramai tengok blog aku nih.. hm...
eh2.. lagu nih best! letak kat blog lah! buleh share ngan diorang buat penyedap telinge mase dorang singgah blog aku kan3?.. heheh.. okeh2.. cane ek nak bubuh lagu lam blog nih?.. hm.... hm... kne pakai widget eh??..
nak pakai widget ape ek?.. eh3.. gratisan music nih ramai je gune.. try lah! heheheh..

STOOPPPPPPP!!!!!

okeh.. ramainye lah rakan2 blogger baru yang bubuh widget pasang lagu autoplay kat blog diorang.. em..
bukan tak buleh.. tapi, kalau salah care.. jadi mengganggu rakan2 blogger baca entry kat blog lain(kalau die bukak tab banyak2).. malah kalau bace kat blog korang sendiri pon boleh terganggu ye kawan2.. hm..
er.. tanak bebel.. tapi nak bagi info siket ye.. kat bawah ni along dah listkan syarat2 untuk pasang lagu kat blog korang..



  1. jangan letak AUTOPLAY 
    • ni adalah isu paling utama. sila ambil perhatian.
      andai korang punye lagu tu autoplay..!!
      melainkan.. korang rela button pangkah kat blog korang ditekan.. =.=
  2. jangan letak volume tinggi
    • sejurus lagu tu play je, emosi pembaca akan terganggu, mud menjadi marah, kadangkala lappy akan di silentkan tros, atau paling mudah, button pangkah menjadi pilihan..kalau blog anda shj yang dipangkah takpe kot.. tapi kalau skali dgn browser trus kan ke naye.. tak pepasal je blog2 lain rugi viewer.. isk.. =.=
  3. lagu tu ISTRUMENTAL SAHAJA
    • okeh, in case blog korang memang sarat dengan entry berat2 yang memerlukan mud yang tertentu untuk menghayati penceritaan dalam entry korang.. silelah gunakan lagu berunsur instrumental(tiada suara penyanyi).. so, bile bace entry.. takde la terikut2 dengan lirik lagu.. then mood pon senang nak mari.. 
  4. lagu tu RARE dan BEST
    • in case korang memang tetap nak pasang gak lagu dalam blog korang,
      pastikan lagu tu memang jarang2 dipasang kat radio, jarang disimpan dalam blog orang lain, dan jarang dipromosi. dengan kate lain, orang tak penah dengar lagu tu..
      kalau lagu tu dah slalu ade kat media lain.. peratus muak dalam telinga pembaca mungkin meningkat lalu melahirkan rasa bosan yang kemudian menjadi menyampah.. hukk.. korang tanak kan3??
  5. hanya blog anda yang dibuka
    • kalau lah pembaca cuma bukak internet semata-mata nak bukak blog anda,
      tapi selalunya, bila surfing internet / blogwalking.. tab yang terpasang kat browser mesti banyak kan?.. bayangkan kalau dalam sepuluh blog yang dibuka, 4 daripadanya pasang lagu... fuh!!! bayangkan!!... memang pangkah trus browser.. =.=
  6. jangan gune Gratisan music
    • ni adalah player music yang paling annoying tapi tetap ramai yang guna kat blog..
      em.. sebabnye.. button pause/stop sume takde.. bukak2 je load, trus play.. memang tak mesra pengunjung sungguh.. adeyy..
      kalau nak jugak pasang lagu, cubalah cari player yang ade button tu sume..atleast, kalau pendengar sanggup cari untuk pause, diorang still boleh sambung pembacaan entry korang.. =)
  7. hati kering*updated
    • korang kene pasrah dengan segala mki hamun pengunjung-pengunjung yang panas baran. kat komen bawah ni pon dah ade 2 yang tak bagi letak terus.. baru kat sini.. yang kat luar tu berapa ramai lagi?..haha.. so, sebenarnye nak cakap.. seboleh2nye, tak perlu la letak.. tapi kalau nak jugak letak.. terpulang pada korang...=)
em.. stakat ni, tu jelah syarat2 utama yang along mampu listkan untuk korang.. sebenarnya, dah ramai merungut pasal ni.. tapi kewujudan lagu dalam blog ni tetap ada.. harap korang boleh faham yer empunye blog dengan autoplay song tu...
along just kongsi isi luahan hati.. kalau ada penambah baikan.. bantahan.. ruangan komen kat bawah ni sentiasa terbuka untuk korang.. salam.. =)

20 Response to Pasang lagu dalam blog : syarat-syaratnya

  1. tau xpe annoying giler,, penah gak masa kt opis(time praktikal ritu) tgh syok dok BW tu ada pulak blog yg wat autoplay.. 1 opis haa dgr lagu tu..adesS kantoiiii..huhuhu jemmm (+_+)

  2. Ujang9897 says:

    hahaha,...

    senang takyah letak la..=)

  3. nice tips :)

  4. kdg2 ok jgak ltak lagu . mane tau ade lagu best yg kite xtau . hehe . paepon , sy dh slowkan volume lgu tu :)

  5. betol tu kadang kadang lagu tu boleh ganggu mood pembaca...tengah syok syok nak baca tetiba ada sound effect pulak..nak stop tak de button..nak baca pun susah nak fokus...dua tiga kali baca kat tempat sama...adeh...last last tutup, and serik nak singgah lagi...#fobia

  6. Amalina :

    ahahahah.. kantoi sudah.. =p

  7. Ujang :

    nak kate camtu tak sampai aty pulak.. ngeee.. =p

  8. Ujang :

    nak kate camtu tak sampai aty pulak.. ngeee.. =p

  9. puteri ains :

    thnx =)

  10. awan[is]cloud :

    yep.. along pon kadang2 jumpe gak lagu baru best2.. =)

  11. kak Hanim :

    bende2 ni yang tak bestnye..
    lagi2 bile banyak untang balas view nak ditunaikan.. =.=

  12. aku setuju... aku suke entry mcm ni.. ada maklumat best..bagus...

    kdg2 dlm dilema nak ckp hal ni, sebab kawan baik dalam blog pun buat kan.. tapi berkata kerana benar...

    p/s aku sarankan banned semua player music background tu..bising, mengganggu!

  13. Zulfikar :

    kalau ade plug in browser yang buleh auto detect player2 autoplay nih... mungkin lebih mudah keje nak silentkan trus kot.. nguu

  14. takyah letak la.
    sbb laptop KSP da ada senarai lagu mp3
    wakakaka !
    :D

  15. letak hypster pon orait..hehe..boleh pause and play..

  16. KSP :

    heheh.. yang tu pilihan tuan empunye blog.. em.. sat.. aku tambah.. =P

  17. @Nona hidayah :

    hypster?.. em.. tak penah try.. thnx info ye nona!.. =)

  18. along usop : ai pernah jugak pasam lagu dalam blog ai, tapi tu masa newbis dulu lah...skam x lagi dah...dulu x tau...skam dah tau lah...skam ni ai sentiasa klik bukak tab banyak2 bila blogwalking...apa pun tengkiu share info baik ni...teguran membina...harap xde yam marah...('',)

  19. gua sokong..betul2 .. tentang lagu autoplay ni la gua pernah mengalami kemaluan yg teramat sgt kt dlm lab comp .. hahaha ..

  20. Boleh adjust. Budak-budak suka :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...