teteman

tak dipedulikan?


Penat dah. penat aku nengok kat wall group blogger kat fb nuh, punye la ramai kawan2 yang ade kat situ,
pastu post buat ayat2 nada sedih, tacing

"bile orang femes post, sume nak layan, newbie cam aku ni sape nak layan??"

"yelah, aku newbie, sape la aku kan.."
"aku bukan sape-sape, takde orang kenal.. "
"takbest la kat sini, korang sombong!tak layan aku pon!"


makin ramai yang rae tersisih pastu buat ayat tacing pasal orang tak layan... ni contoh kecik je ni, aku sendiri pon slalu je kene..

  • buat post orang tak komen
  • geng lame buat gath tak roger
  • member lame ade topik best, tapi tak ajak borak

tapi tu sume bende biase la dalam hidup..kite ada kehidupan masing-masing
bukan nak mengadap kawan kite yang satu ni je..masing2 ade famly, ade kawan2 lain nak dilayan..ade kroni-kroni dari cabang lain nak ditegur.. kan??


jadi, kalau terlepas pandang tak terlayan member tu memang adat la..
cume mase kite ingat kat membe kite, tegur la, tayah sombong ngan orang..
sama-sama ingat kawan, tak boleh la asyik nak harap orang tegur kita.. k?
rasa macam dah buat entry pasal nih banyak kali dah... latest pasal Along di SB kot...hmm...



kuatkan hati jangan mengeluh
bila sendiri tidak ditegur
kawan bersuka berpuluh-puluh
teman sejati tak pernah gugur

dalam berkawan sesama insan
kita tak lari dari kesilapan
andai terabai tolong ingatkan
sekadar sibuk bukan melupakan


selagi boleh cuba elakkan
meminggir diri daripada teman
rajinkan diri melayan rakan
kalau teringin sangat dilayan


yang bulat tak datang bergolek
yang pipih tak datang melayang
tak ditegur jangan kau pelik
kalau sendiri tak tegur orang


dalam sendiri bila terabai
luangkan masa muhasabah diri
Dia di sana tak pernah lalai
panjatkan doa bersihkan diri




*cukuplah tu kot.. bebel panjang pon... 
bukan semua bace ape aku tulis nih.. kan?.. hmm..

23 Response to tak dipedulikan?

  1. tyka says:

    best best.. hampir sama dengan entry aku...

    http://sitiatikah.com/2011/06/18/no-newbie-no-otai-no-femes-no-retis/

  2. ana AuNi says:

    huhu..macam tekena batang hidung sndri plak! tpi aku xde plak tulis kat fb..
    thanks ingtkan aku! :)

  3. MerLe says:

    penah gk kena.. tp x kisah sgt pn..

  4. setuju sangat tomok!!! bakpe la buat ayat tacink camtu...bosan da orang, da basi..

  5. kadang kadang kita yang kena mula tegur orang kan.

    hi along!

  6. tyka : sat lagi i terjah :)


    ana auni : sama2 ingatkan :)


    merle : orait :)

    kak sunah : basi kat kite... fresh kat orang baru.. adeh.. cane nak tegur tetiap kali ek?.. hmm...

  7. gua sokong lu

  8. Mb pun pernah kene bro...
    tapi adat ler tuh...kan2

  9. hahaha dah, lilex blo....:P

  10. taw xper long.... ahkak pon dah bosan...tp kekadang ado gak sengaja post gitu nak tgk org kate pe... kekadang sendiri yg sound org berkenaan.... huh borimmm~~!!!!

  11. Raden says:

    ape natang geng blogger nie along??? angah tak phm..

  12. huhu. pelikk dgn manusia mcm tuuuu... kita xleh nk hrpkan semua org lyn kta 100%, kannnn??

  13. betul2 .. xkemana de kalau nk sombong2 ni ..

  14. Angah :

    tu sume group yang ade lam fb untuk budak2 blogger ni bkumpul..

    tu la.. private fb.. kan dah ketinggalan.. muahahahaha..
    =p

  15. setuju..wat ape nak tocing.. kdg2 kite kena buat org perasan kita bknnya hnya tunggu org dtg n say 'hi' kat kita.. x salahpun kalau kita mulakan dulu...:O

  16. yup2 betol n setuju dengan ni,,
    biasa lah tu adat manusiakan,,
    yang penting kita tak sombong sudahlah kan,,

    ;)

  17. This comment has been removed by the author.
  18. ahhhsemputttt...!!!

  19. aih bro??.. nape semput pulak nih?.. =p

  20. orang tua kat atas tu memang slalu semput..*bro framestone*

    kuikuikui

  21. jadi famous = higher risk :D

  22. along usop : SETUJU dengan pandangan yu dalam entry ni, x perlu lah kite nak sedih² kalo x dilayan...macam ai sendiri pun ai terlibat dengan banyak group kat FB, pastu ada join kelab belia, so banyak tempat ai pergi..bila ada masa terluang camni lah baru ai terjah kawan² dalam blog ni...ai ping kan entry terkini di SB FB tu ha tadi, ramai jugak yam jengah ke entry tersebut, komen pun xde lah banyak mana pun, apa pun ai bersyukur masih ada kawan² macam yu oL ni kat blog...

    p/s : lama dah xjumpa ngan yu...bila ada gath kat dalam putrajaya lagi ngan bro ben ke sapa² ke kasi tau ye...koh koh koh

  23. chill je long...aku pun da lama xlepak kat sb..huhu

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...