teteman

updated: keadaan di Mesir


Salam.. skarang ni kecoh huru hara kat Mesir.. 



nak tau story lagi detail try bace kat page fb:
Selamatkan-pelajar-dan-rakyat-Malaysia-di-Mesir 
rasenye banyak update kat situ..


lagi sahih daripada 
Berita Harian


Tok Esah pon ade share berite kat sini :
rusuhan-di-mesir-tenat-rakyat-malaysia

risau la pulak.. sebab sepupu aku ade sorg study medic kat sana..
aku nak tolong.. taktau nk buat macam mana.. 
ramai yang dah terkorban..harap2 dorg dapat syahid.. amin..
bagi yang terselamat tu..semoga dijauhkan mereka daripaa perkara-perkara yang tak diingini..


bagi mereka yang ada kemampuan dan kuasa tu..
buatlah apa-apa yang patut demi saudara kita di sana..
aku sebagai blogger tepi-tepian ni tak ada apa2 sangat boleh tolong..


*tapi untuk diorg kat Mesir tu.. supaya dapat access Internet..
ni aku ade jumpe info kat fb nih..
member aku bgtau..


"If you know anyone in Egypt, please pass this on to them. To bypass government blocking of websites, use numerical IP addresses: 
Twitter ”128.242.240.52” 
Fb ”69.63.189.34” 
Google ”172.14.204.99”. 
A French ISP offers free dial up internet access ~ +33 1 72 89 01 50 Login password: toto. Please pass this on and share."



so, nnt boleh lah dorg access.. hopefully.. lagipon.. penggunaan internet ni pon..
kemudahan kita zaman skarang..cuma kita yang pilih untuk kegunaan apa.. 



betul ke tidak info ni harap ade sape2 boleh tolong check..
along takpat check sbb sepupu along kat Mesir tu takley contact..




*updated: 
tadi ada kawan along bgtau.. yang IP tu dah btol dah.. 
cume ISP tu mmg kene try guna dial up modem pulak.. 
sape2 yg mahir bab2 ni nanti update k.. 


** Update Mesir: Alhamdulillah, keadaan masih terkawal. 
Mahasiswa-mahasiswi Malaysia di Mesir ok belaka. 
Mereka perlu berjimat makanan dan belanja 
(ATM masih tak boleh guna utk keluar duit). 
Berita mahasiswi dirogol adalah palsu. 
Berita pelajar kena tembak di Tanta benar, 
tetapi dgn peluru getah yg terkena kaki. 
Beliau hanya meminta kita mendoakan mereka. 
(terkini dari Presiden Persekutuan Melayu Republik Arab Mesir)


tolong sampaikan kat kawan2 ye..



10 Response to updated: keadaan di Mesir

  1. ainakhani says:

    benda ni dah sahih ke? -.-

  2. harap2 sahih lah..

    nak test pon tak dapat..
    sepupu yang kat mseir tu pon blom dapat kontek lagi..

    harap2 reader yg ade kontek dgn siapa2 kat sana boleh cuba..

    kalau silap nanti bgtau k.. along edit entry

  3. dah byk mesej nih kat emel... ...

    kalau benar... moga dilindungi lah hendaknye mereka itu dari mala petaka....

    p/s :- memang teman tak de pesbuk....

  4. amin..

    p/s: whoaaa.. mmg rare nk jumpe org xde fb.. ngee

  5. APAN says:

    pe kes kat sane?
    x dengar berite pape pun...
    haha...

  6. pasal tindakan Husni Abdollah tu la..
    macam2 bende burok jadi..

    try tengok kat video utube yang aku letak atas tu..
    *nak lai banyak bukak kat utube tros..

    kalau kat fb pon ade org post pasal ni.. aku dah letak link kat bwah video tu..

    doa2 kan lah yang lain terselamat..

  7. *Hosni Mubarak.

    typo suda..

  8. buruk perangai mesir ni, pemerintah cm sampah, dulu siap tutup border utk rakyat palestin. derm

  9. pemberontak ramai tgh usaha nak gulingkan die.. harap2
    kekejaman camni tak kekal lame..
    amin..

  10. updated**

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...