teteman

Tips blogger baru : Kotak komen lebih mudah


Salam..

okeh.. buat pertama kalinya along nak share dengan korg tentang 
bende yang nampak remeh dalam blogging ni..
tapi banyak jugak mempengaruhi emosi pengunjung blog kite nanti..

ok.. korg semua dah tau kan fungsi komen adalah supaya pengunjung 
dapat berkongsi pandangan
mengenai artikel dengan penulis blog..

along tau dah ramai blogger yang dah terer bab2 ni semua.. 
tapi along masih lagi jumpe ramai adik2 blogger baru yang masih 
belum memaksimumkan kebolehcapaian para pengunjung blog korang 
untuk mengomen dalam entry-entry korang yang best-best belaka tu. 
*giler canggih perkataan kat atas ni =)

so, kalau kite dah dapat permudahkan proses untuk komen entri kita,
means pengunjung pun senang hati nak jengah dan komen selalu..
faham?.. bile diorang dah jengah selalu.. means naek la trafik korg..
insyaAllah..


Ok.. antara tips yang along nak share kat sini ialah..
*semua point kat bawah tu cadangan along je..tak wajib ikut pon.. 
  1. Comments show
    • Show : kalau hide nanti mcam mane org nak komen kan.. =P
  2. Who can comment?
    • Anyone : bia je sesiape pon nak komen..teruk mcmane pon kite boleh padam..
  3. Comment form placement
    • Pop-up window : masa nak komen nanti takde la blog korg refresh satu web page banyak kali. So, baca komen kat pop-up kecik tu je senang. 
  4. Comments Defaul for Posts
    • New posts have comments : faham2 sendiri la ye.. =)
  5. Comment moderation
    • Never : biar je, senang pengunjung nak discuss sesama diorg in case kite tak sempat moderate
    • Always : kalau korang risau ade komen2 yang korang nak tapis dulu.. buatla.. takde masalah pon.. biase nye blog2 femes je kene buat ni sebab byk sangat komen... bahaye biar tak bertapis.. =p
  6. Show word verification for comments
    • Never : bende ni kadang2 melecehkan.. org dah semangat nak komen kadang2 boleh hilang mood nak komen.
  7. Show profile images on comments
    • Yes : senang nak tengok siapa yg komen, ensem ke..comel ke..=p  incase dah ramai komen, pastu boleh lost pulak tengah nak komen dengan siapa kan.
  8. Comment Notification Email
    • emel korg la.. nanti tiap2 kali ade komen masuk die akan antar notification.
  9. Save setting
    • kalau korg dah ubah setting macam mane pon tapi tak save.. tak jadi jugak.. hahah.. =)
  10. Follow up(*just kalau korg omen entry blogger lain)
    • kalau bile dah komen entri tu, kalau perlukan respon, tick kat kotak yang tulis  "Email follow-up comments to.. " senang nak sambung perbincangan kemudian..


em.. tu je kot.. eh..lagi satu, kalau boleh, elakkanlah penggunaan sistem komen selain daripada blogspot punya.. bukan apa, kadang2 ada yang lagi menyusahkan org untuk komen..
ada yang nak kene subscribe dulu, pastu nak verificate kat emel pejadah lagi.. 
padahal org nak taep "saya sokong!" je.. hm.. rase nye cukup kot bab komen.. 
tu je yg along tau.. kalau ade yg along silap atau terlepas pandang.. bagitau k.. =)

20 Response to Tips blogger baru : Kotak komen lebih mudah

  1. Jaa says:

    thanks 4 the tutorial...
    dh edit dh..
    x suka kt word verification 2 sebenarnya....
    terima kasih ye along...

  2. sama2.. tggu punye tunggu tak nmpak org komen..

    ingatkan takde yg kesah tutorial ni.. =P

  3. sama2.. tggu punye tunggu tak nmpak org komen..

    ingatkan takde yg kesah tutorial ni.. =P

  4. r-5 says:

    dah edit jugak thanks to along. hehehe

  5. bagus2.. =)

    nanti kalau along ade tips2 simple lain along buat lg. =)

  6. hye . thnx 4 the tips =) terime kasih ya along ? ngee

  7. =)

    same2..=)

  8. aNnE says:

    test komen ;p

  9. no.5 tu...
    saye terpaksa wat cam tu untuk mengelakkan daripada perosak...
    means, sebelum komen tu tersiar , tuan punye blog bole tengok dulu...
    kirenye komen tu kite bole tapis laa..phm x ? phm x ?:P

  10. anne : testing2..=)

  11. myra si gula-gula : hehehe.. btol jgak tu.. bgantng pd blogger sdri jugak la.. stakat ni.. along tak rasa yg komen pengunjung along perlu ditapis..

    spam ditector dah ade.. slamat je.. =)

    lgpon kalau ada komen tak sesuai.. boleh delete.. =)

    masing2 punya cara.. =)

  12. zuwaidah says:

    ok along, akak copy paste dulu tutorial nih...memang tak sempat nak buat pun. kalau boleh tolong buat utk akak bagus kan kan kan!!!
    hehehehehe mengada la pulak akak sorang nih

  13. thx ea for the info .

  14. farra says:

    haa..thanks along!

  15. Cik Tqah says:

    nice tutorial.. hehe.. tapi comment moderation tuh perlu rsnye sbb kalo tak kite xtaw sape komen kite.. bkn slalu ai buke email..hehe

  16. yer! btol tu ALong!! aku sokong! :D

  17. cik tiqah :

    em.. kalau nak tau siapa yang komen, senang je.. kat dashboard, ade comments sebaris dengan "new post" "edit posts".. kat situ boleh cek... =)

    spam pon blogspot dah asingkan siap2.. ade jugak kat dalam tu.. =)

  18. Salam Along..terima kasih banyak2 pasal tutorial ni eh..kalau along tak tegur masa pergi komen dekat blog saya mesti saya tak tahu pun pasal ni...thanks sebab sudi tegur ye ;)

  19. sama2.. along pon just kongsikan daripada apa yang along tau sikit2 je ni...

    selamat berblog.!..
    =)

  20. cik fza says:

    ahha.
    komen moderation tu pun senang tuan blog nak baca komen2 n sure gak lar kata tuan blog baca komen2 yg dikomen. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...