teteman

Tukar Favicon


Salam.

lama tak edit blog.. dah berkurun gituu jugak ghopenye haha..
bosan jugak ek? tapi tu la.. saje malas..



tapi, tadi tengok dekat bawah post entry ada banyak backlink.. adeh.. trus hide.. semak..
so, time godek2 editor tadi nampak pulak tempat "favicon" nih.

ape ek favicon ni?.. favicon ni lah icon yang keluar bile kite bukak link blog/website kite.
kalau tak caye tengok kat link2 blog yang ade seblah kanan tuh.. 

kan ade blog kawan2 along yang ade icon tersendiri. along pon baru je discover nih 
*jakun jap, padahal orang lain lame giler dah tukar hahaha..


care die senang je.
g kat dashboard>>layout.

kat belah atas kiri tu akan nampak kotak favicon.



klik la edit. akan kuar kotak ni.


klik choose file pulak dan pilih gambar yang korang suka.
along pilih gambar ni. hehe

dah pilih gambar nanti klik save kat kotak tadi. siap!
akan jadi macam ni.

amacam? best tak?.. hahaha oke tu jer tutorial nan hado kali ni. salam! 

5 Response to Tukar Favicon

  1. info yg sgt menarik! selamat malam~

  2. i pernah try tukar,tapi punyalah tak reti nak mengadobe2 nih.terus malas

  3. e-ra : thanx. slamat malam juga :)

    wan : alah, tayah potosop pon boleh la.. pakai paint ke pape sofware lain pon boleh janji cukup syarat
    :)

  4. kenapa comel sangat favicon ko
    hahaha

  5. dah die mintak gambar <100kb square
    aku bg la yg tu.. mlas nak cari yg laen :P

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...