teteman

iklan oh iklan..


Assalamualaikum.. 
ini kali, saya tara mau sembang itu gidik2 punya cerita.. =P
amacam? ada sikit mcm tambi punya ayat ka?.. hahah..


hm harini kite crite pasal iklan plak.. 
yela.. dok umah.. kalo tak adap famly, adap pc.. 

adap tv..kalo tade citer best.. layan iklan gak le jawab nye..
huuu...


iklan... mcam2 jenis iklan ade...
kat sotkabar, kat radio, kat tepijalan,
kat tv, kat intenet.. 
xkire la media ape pun..
mane2 je yg jadi tumpuan org ramai..
mesti ade iklan kan?.. :)


dan iklan ade macam2 jenis.. 
sumenye nak bg org senang tertarik ngan produk..
senang nak ingat kat produk...


iklan bini saspek laki curang ekzion..
trojab rambut wane wani sabun daia.. 
berehat sebentar bersame kitket.. 
koka kola brrrrr...
mcm2 lagi iklan yg pernah tersiar dok tebayang2 lam pale ak skang nih..
sume ade trademark memasing..


cam iklan keropok mony tuh..
wlopun cam tahpape je.. siap ade org label annoying lagi..

tapi org ingat weh.. org dok bantai cari lirik die.. dolod iklan die...
beli produk die?... yg tu kite taktau.. hahah.. 




tu  dia...
perenggan pengenalan eching2 karangan mase skolaah dulu...
**tapi telajak dek proses mengedit yg terlampau..agagagaga..
hamek.. demam spm yg baru lepas pon sampai ke sini.. :D
hm..ok, sblom korg ilang minat nk bace..



rsenye ade baik kalo kite trus ke agenda utame penulisan post kali ni kan?.. 
hm.. korg prasan x iklan kat tv baru2 ni?...


makin lame, makin ramai selebriti diamek jadi duta...
yep selebriti.. cam pengacara tv..pembaca berite.. penyanyi...
bla2.. janji org ramai kenal..
dan makin lame.. makin ramai jugak selebriti2 ni blakon ntuk iklan2 tersebut...
hm.. omm.. mungkin ade yg dah mule prasan motif utama ak ungkit bab ni..


ape yg ak prasan..kualiti pnyampaian selebriti2 ni...
x sebaik penyampaian dorg mase lam bidang utama masing2...
korg pasan x?.. xsume mcm tu la..
**ayat playsafe bak kate org.. 


tapi yg ade tu, cukup sifat smpai ak terdetik nak share dgn korg...
cmane bley jadi gitu ek?.. sedangkan kalo dalam drama.filem.. 
dorg mampu buat org mnanges..

mampu buat org rase benci..marah.. 

suke...


dll..


tapi bile dalam iklan plak.. penyampaian dorg nmpak mcm blakon sgt..
er.. mmg la blakon kan?..em.. cane nak cakap ek?..er.. korg paham kot..



pastu tem iklan produk kecantikan paling takbleh blah...
yg dah memang putih.. digelapkan.

**der.. kami taw la kulit org tu mmg putih...
pastu kate kat penggune yg produk dorg kasi putih..
mmg iklan yg FAIL!.. haih...


huuuuu....mcm2 care org nak promosi produk...
lagi satu pengiklanan yg gile punyer tipu...
tuh.. iklan filem 2 Alim(bukan name sebenar)...


bayangkan btape ramai yg rase tertipu?..
produk blom keluar dah dok war2 kat org hebat tu hebat ni..
skali sampai kat penggune hamek.. masing2 dok keciwe ngan filem tuh..


aku dulu pnah gak la masuk kursus bab2 bisnes ni..
tapi basic sket2 tau la..
kalo sampai nak bukak bisnes tu, mmg jao lagi...


satu bende yg ak ingat..
kite nak promosi, antara yg utama adalah kepercayaan pelanggan pada produk kite..
so, kalo promosi giler gempak... skali tengok produk tak seperti yg diharapkan..
agak2, ade lagi ke org nak percaye kat kite?..



silap2 pelanggan tetap pon boleh lari taw... 



er.. jao gile mlalut... hahaha.. papepon.. harap2 korg dapat la ape yg ak nak persoalkan.. :)
buang yg keruh, amek yg jernih... ade salah silap kite same2 tegur k!...


aut~ 

4 Response to iklan oh iklan..

  1. yang putih di hitamkan :P
    yang kurus dgemokkan. naseb tkde. ahahha :P

  2. ahah!.. org yg tak bape gemok pastu kembongkan perot eching2 gemok pon ade..penah tengok dulu.. ahah!.. =P

  3. hahahaha. x senonoh la pic dr. romzey tuh. semart la weyh.

  4. hahah.. aku pon jumpe kat fb je tuh..=p

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...