teteman

31Julai.


sebaknye rasa, bila perkara buruk dtg bertimpa2..
bertahan dengan poket yg kosong untuk 3 hari bukan mudah ye..


semasa berprogram, bekerja pulak tu..


duit bekap nak beli brg kene ade, duet minyak motor ntuk ulangalik kene ade,
duet makan minum pon kene ade.. topup?.. lagi la kene ade..


maka terpaksa lah ak tebalkan muke pinjam pd kawan2..
dgn rumet rm seploh.. ngan member fakulti seploh..
tu pon skali gune da abes da..wu..


tengahari tadi, kat kem, tunggu makanan yg dah kali ke brape lambat sampai..
ape punye katerer da.. program lain elok je sampai awal..
ngan kitorg wat gini pulak..


tapi dek sebab dah nak kene rush ntuk pegi keje..
makanan sampai je, tros g makan..
pastu g balik bilik nak salin baju keje tak rasmi tu..


punye la rush.. men koner2 kat jalan tar dalam hutan tuh..
skali tlupe koner tajam..dari jao nmpak.. tros tekan brek..
tapi lajak/ momontum ak dan motor tak mengizinkan ak
untuk manouver/kawal mutor tu masuk koner.. 
make aku teros jela terjun semak skali ngan muto makcik ak tuh..


adey la.. tercabot side mirror kiri..
terseliuh kaki kiri..
calar sket siku kiri..
calar sket kaki kanan..
mutor padam teros.. terkejot kot.. xpon majuk... wu.. sowi..


ak bangun.. tenangkan aty.. bwak mutor naek balik bukit tu ke jalan tar..
tak jao pon tcampak nyer.. huhu..


tak pk sgt bnde laen.. tanak lambat masuk keje.. so tros balik bilik siap2 g keje..


kat tempat kerje..waktu2 pelanggan xde.. akak seblah pesan..
"kalau nak rehat nak minom aer ke, pegi la amek brg,.. akak jage kaunter"
mengenangkan poket ku cume berisi rm2.50.. 
baki beli battery kamera untuk kegunaan kem..
tambahan pulak, tangki petrol motor tu pon dah ujung2 dah..
mesti isi.. kalau x, xpat nak ulang alik hutan-kolej-tempat keje..
maka berkatelah olehku 
"takpe kak, ilek jer.. boleh lagi ni.."
"ish ko ni, kang pengsan kang, kate kitorg dera ko pulak"
"hahaha..takdelah akak n pon.. nnt saye minom la.."


padahal tekak dah rase kering, perot dah rase lapar..
ni pom mujur sempat makan dekat kem tgahari tadi..


semasa menutup akaun..
kami dapati kaunter yang ak jage tu short atau bahase mudah nye,
ilang rm50++.. isk..
adey la.. tengah2 tade duet.. boley lak bende gini jadi..
aaa.. banyak tu.. gaji keje dekat sminggu tu..
wat sesie je ak keje..adey..


ujung2 tu, tem bz nak tutup akaun, senior lak dtg..
wu.. lambat lagi boleh kluar..gugugu..
tpakse la pesan dorg g dulu..


tapi xsempat lak jumpe bile abes keje..


otw balik..sendirian..tibe2 dadeku sebak..
mengenangkan kewanganku yg sgt la keringnye..
mengenangkan dugaan2 yg menimpa satu demi satu dalam masa yg begitu singkat..
mengenangkan diriku yg selalu lupa pada Dia..
mengenangkan aku yg tidak kuat lagi untuk meneruskan perjalanan hidup ini..
aku menangis.. ya Allah, setelah sekian lama..
aku menangis.. aer mataku mengalir laju.. sehingga terbatas pandanganku pada jalan..
aku menangis.. terkenangkan diriku terpaksa menagih simpati rakan2..
aku menangis.. terkenangkan diriku yg terase keseorangan..
sendirian meredah sunyi malam.. ahernya aku terpaksa menghentikan motor..
beberapa ketika keudian..
ak truskan perjalanan.. ak pesan pada diriku sdri..


"kau kene tau, kerja itu kerja, kawan itu kawan, progam itu program, jgn campurkan.. kuatkanlah aty, untuk tolong kawan2 pasal program tu.."


ak meraung.. ya Allah.. kuatkanlah atiku ini.. lagi dan lagi.. 
sehinggalah pagar kem terlihat olehku..


aku kesat airmataku..betulkan mimik muka yg giler huduh dek nanges ngalahkan dak kecik..
namun tetap x dpat sorok sepenuhnye.. maaf pada yg berkenaan.. ak tidak kuat..


thnx kat memberku yg ingatkan memberku yg lagi sorg
ntuk simpankan mkanan.. gugugu.. laparnye..

6 Response to 31Julai.

  1. smoga atok diberi kkuatan =)
    setiap yang berlaku ada hikmahnya.kire atok tu kuat untuk hadapi semua tu.kalo la kite..ntahla.ape jadi tataw.smoge trus kuat! yay.

  2. AziraOmar says:

    kadang2~ dugaan dtg serentak dalam satu mase.. mase tu Allah sedang uji kite kan long? mase tu jugak Allah bg peluang untuk kite nilai.. sape yg sudi bantu kite.. Ajie mintak maaf.. semalam ajie xde kdt~ emm.. jangan sedei3~!! along kuat~!! go along go~!!

  3. oh saba2. yee dugaan. mude2 ag dh rse cbaran hd0p neh. nih skrg. akn dtg? im sure u can hndle it. dh ade pngalaman rse susah. bsusah2 dhulu bsng2 kmudian... chill~~ senyum sket.. =))) hehehe.. klo ade pape prlukan ptlongn, juz ask kayh.. =D

  4. sedihnye ..
    takpe.
    org yg berjaya mmg bermula dengan kesusahan.
    aku harap ko tabah la eh

    yg penting,study comes first. good luck! :)

  5. hu.. thnx korg..
    sbb sudi care kat along..
    syukur.. most of those problems/tests.. dah pon blalu..
    but jgn la lpas ni care korg tgok jd laen lak..
    nnt x slese plak..
    buat bese je k.. =)

  6. Anonymous says:

    http://ohtidak.com/oh-taktik-terbaru-penipuan/

    just nk kongsi video ni...
    mne laa tau de kaitan..
    n gune taktik yg same...
    so bleyh elak short money kt kaunter...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...